• OPRICHTING

    In Enschede ontstond het honk- en softbal begin jaren zestig, aanvankelijk op kleine schaal en verspreid over twee kleine clubs in de stad die zich later vestigden in de wijk Stadsveld. De opbouw van de Ruimte(sportieve afdeling van de PvdA) en de Terriërs (Hogere Textielschool) kreeg daarna aanvulling vanuit het onderwijs.

    In 1968 besloten de twee toen in Enschede aanwezige honkbal verenigingen zijnde Terriërs en Ruimte, samen te gaan. Reden was dat de één met name senioren had en de ander met name jeugd. Toen de enige softbalclub die de stad rijk was (EDSC: Enschedese Dames Softbal Club) in 1974 ook fuseerde met de beide honkbalteams, ontstond er in Enschede, de stad die bekend stond/staat als textiel-stad en van oudsher een aantal grote textielfabrieken kende, een nieuwe fusieclub.

    De nieuwe naam werd: de honk- en softbalvereniging Tex Town Tigers (textiel stad tijgers) naar het rijke textielverleden van de stad en de regio.

  • ONTWIKKELING HONKBAL

    De club groeide gestaag in omvang en kwaliteit en kende diverse hoogtepunten. Men klom uiteindelijk op naar de eerste klasse landelijk door op 23 augustus 1976 een wedstrijd tegen Geldrop met 11-0 winnend af te sluiten. TTT handhaafde zich de jaren daarna zonder al te grote problemen en men kon zich zelfs meten met de top van de eerste klasse. Op 3 augustus 1980 werd in een kampioens double header PSV (dat aan één gelijk spel voldoende had) 2 keer verslagen en was promotie naar de hoofdklasse een feit. Het jaar daarna was het eerste jaar van een club uit het oosten van Nederland in de hoofdklasse van het Nederlandse honkbal. Het werd een jaar waarin TTT een twijfelachtig, tot nu toe niet geëvenaard, record neerzette namelijk dat van enige club die zonder een overwinning in de hoofdklasse heeft gespeeld. De degradatie aan het eind van het jaar was door velen voorspeld maar had geen nadelige consequenties voor de club. Het team bleef intact en het niveau van de jaren daarvoor in de eerste klasse werd meteen weer opgepikt.

    Honkbal handhaafde zich in de jaren 80 zonder al te veel problemen in de eerste klasse landelijk en behaalde zelfs een plaats in de nieuw opgerichte overgangsklasse tussen de eerste – en hoofdklasse. Nadat men daar aan het eind van jaren 80 degradeerde uit die klasse handhaafde men zich weer in de landelijke eerste klasse B. In 1990 werd zelfs weer gestreden voor het kampioenschap in die klasse maar moest men uiteindelijk de meerdere erkennen in OLA UVV uit Utrecht. Nadat het ook het regionale jeugdteam in 1990 net niet gelukt was om kampioen te worden, uiteindelijk verlies van DUCKS, promoveerde het team in 1991 wel. Het jaar 1991 werd men dus een interregionaal jeugdteam en speelde men in de landelijke hoofdklasse. Datzelfde jaar werd men meteen kampioen wat een opmerkelijke prestatie mag heten.

  • ONTWIKKELING SOFTBAL

    Het softbal was in de beginjaren een zorgenkindje van TTT. Jaar na jaar was de bezetting van het softbal team een probleem. Zowel de invulling van 9 namen van speelsters als ook de begeleiding.

    Via leraren die meiden enthousiast maakten bij hen op school en één seizoen zelfs samenwerking met Uitsmijters uit Almelo, werd toch elk jaar weer een team op de been gebracht. Ten tijde van de opening van het clubgebouw in 1976 kwam er groei in het aantal leden bij de softbal. In 1978 werd er een jeugdteam op de been gebracht. Dit team zou later de basis blijken voor een succesvol dames 1. In 1988 werd de hoogste klassering ooit gehaald: een tweede plaats die net geen promotie betekende naar de toenmalige overgangsklasse.

  • 1997 NIEUW VELD

    In 1997 verhuisde TTT van het oude vertrouwde veld aan de Cornelis Troostlaan in Stadsveld-Noord naar het voormalige hockeyveld van DKS, De Kroedkotten, aan de Kotkampweg. Hier kreeg TTT de beschikking over drie prachtige velden en een geweldig clubhuis. 

    Het eerste honkbalteam is na 2 jaar in de 3e klasse in 2004 gepromoveerd naar de 2e klasse. Na klassebehoud in 2005 in 2006 is het eerste honkbalteam gepromoveerd naar de landelijke 1e klasse door als 2e te eindigen. In 2007 zal het eerste honkbalteam voor het eerst sinds midden van jaren 90 weer uitkomen in in de landelijke 1e klasse. Een plek waar een club als TTT thuishoort. Met de talenten die veelal uit eigen kweek komen komt, begint het eerste honkbalteam aan een veelbelovende periode.

    Ook de honkbaljeugd is de laatste jaren erg succesvol met als bekroning het Nederlandse kampioenschap voor de Junioren in 2003. Nadat de spelers van dit team zijn doorgestroomt naar de senioren meldt de nieuwe generatie zich al weer aan, met het in 2006 behaalde kampioenschap in de eeste klasse A. Ook dit team heeft de potentie om het Nederlandse kampioenschap te behalen.

    Het herensoftbal heeft bij TTT een grote bloei gekend. Zo werd er twee seizoenen in de landelijke hoofdklasse gespeeld. Een unieke prestatie van dit team. Maar ook voor TTT, dat daarmee de eerste club in Nederland werd, dat teams in alle disciplines, honkbal, herensoftbal en damessoftbal, op het hoogste landelijke niveau heeft gehad. Helaas moest dit team zich terugtrekken voor het seizoen 2003, daar een aantal spelers stopte met topsoftbal en er geen voor de hoofdklasse representatieve basis overbleef.

    Voor damessoftbal kwamen na eveneens een flinke dip begin jaren 90, waarin men degradeerde tot aan de hoofdklasse district, betere jaren. Binnen een paar jaar werden de kampioenschappen in de districtshoofdklasse en de eerste klasse landelijk behaald en kwam men in 1996 voor het eerst uit in de landelijke hoofdklasse. Na een 3-jarig hoofdklasseverblijf eind jaren negentig promoveerden de toen zeer jeugdige softbalsters van Tex Town Tigers in 2004 andermaal naar de hoofdklasse. Er werd meteen een meerjarenplan gesmeed en samenwerking met het Twentse bedrijfsleven en instanties gezocht en gevonden. Samen met nieuwbakken hoofdsponsor Computer SOS BV werd een succesvolle businessclub opgericht: 4T (Topsport Tex Town Tigers), die het team faciliteert om haar ambities waar te maken. Verder werden de banden met het lokale onderwijs aangehaald middels Het Stedelijk Lyceum (die als LOOT-school participeerde) waaraan TTT de samenwerking d.m.v. een verlengde schooldag vormgaf. Ook met andere maatschappelijke organisaties, zoals Humanitas werden vruchtbare samenwerkingsverbanden gesloten.

    In 2005 was het motto: handhaving, hetgeen met een 5e plek werd waargemaakt. Zaterdag 16 september 2006 schreef Computer SOS Tex Town Tigers opnieuw geschiedenis, door als eerste oostelijke softbalteam ooit de Nederland de playoffs in de hoofdklasse softbal te bereiken. Iedereen in Twente keek dan ook reikhalzend uit naar deze playoffs. Wat er komende jaren nog meer mogelijk blijkt, staat in de sterren geschreven. Zeker is, dat onze sterren nu al schitteren…

    Bij de softbaljeugd kent TTT sinds enkele jaren een flinke groei. Dit komt mede door de organisatie van een schoolpeanutbal, dat een jaarlijks terugkerend evenement is en vele kinderen enthousiast maakt voor de honk-en softbalsport. TTT juicht dit van harte toe, immers wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.